
Interpretatie
Shazam is een app die wordt gebruikt bij het opzoeken, na het horen van een leuk muzieknummer, van de titel en artiest van muzieknummers. De interface bestaat zoals eerder vermeld uit een helder blauwe knop met een grote witte S. Om de knop roteert een blauwe cirkel en de hele knop is in 3D. Dit alles lijkt bij te dragen aan de aantrekkelijkheid van de knop, met als gevolg dat de gebruiker het wil indrukken. Het 3D-aspect speelt hier een grote rol in, doordat mensen dit herkennen uit het dagelijks leven. De interface is simpel en de gebruiker weet onmiddellijk wat hij moet doen. Na het indrukken van de knop verschijnen de opgevraagde informatie en aanbevelingen. Dit maakt dat Shazam ook een muziek- aanbevelingssysteem is.
Het technische proces dat in gang wordt gezet nadat de knop is ingedrukt, is zeer ingewikkeld. Shazam blijkt meer dan honderd patenten te hebben voor hun software. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de software uniek en complex is. Het algoritme van Shazam stelt de lijst met informatie samen die in beeld verschijnt nadat de knop is ingedrukt. Deze informatie is hierdoor uniek per opgezocht muzieknummer, want het algoritme past zich aan op eerdere tags van de gebruiker. Daarnaast bleek uit eigen onderzoek hoe verschillend deze lijst kan zijn. Bij het opzoeken van een Nederlands musicalnummer bleef de lijst met aanbevolen nummers leeg. Hieruit interpreteren wij dat de database van Shazam niet oneindig is qua aantal genres. Dit kan ook komen doordat eerder opgezochte tags niet aansluiten bij dit genre, hetgeen wij opmerkelijk vinden. Dit is een aspect van Shazam om nader te onderzoeken. In een vervolgonderzoek zou er dieper kunnen worden ingegaan op de database en hoe dit een rol speelt bij de aanbevelingen.
Shazam zorgt er verder voor dat gebruikers op verschillende manieren nieuwe muziek en artiesten kunnen ontdekken. Wij zijn van mening dat er door deze mogelijkheid minder bekende artiesten bekendheid kunnen krijgen. Ook zien wij de deeloptie van Shazam, waarbij muziek dat getagd is met Shazam om te kunnen delen via Facebook, als een marketingstrategie voor Shazam. Shazam kan hierdoor ook naamsbekendheid krijgen. In een interview met Andrew Fisher kwam al naar voren dat Shazam geen geld uitgeeft aan marketing (Ter Voert). Social media is dan een goede en voordelige marketingstrategie. Ook dit is interessant om verder te onderzoeken.
Literatuur
Voert ter, Ronald. “Shazam: ‘Pushberichten Hebben de Toekomst’.” Emerce. 2014. 22 september 2014. <http://www.emerce.nl/nieuws/468240>.